E-mail: info@karinvandenbosch.nl

Autisme

Ervaringsdeskundig professional

Ik ben gediagnosticeerd met een Autisme Spectrum Stoornis. Ook ben ik, als ZZP-er, actief op autismegebied. In mijn werk combineer ik mijn ervaringsdeskundigheid met kennis en ervaring vanuit mijn opleidingen en werkervaring.

 

Autismeplus

Ik ben dus een ZZP’er met autisme. Of, preciezer, met autismeplus: autisme plus allerlei comorbiditeit. De term autismeplus kwam ik tegen in het boek Autistisch gelukkig van Sam Peeters, beter bekend als blogger onder de naam Tistje. Ik leen de term graag, want eigenlijk doet mezelf benoemen als iemand met autisme geen recht aan de veelzijdigheid van mij als persoon, en zeker niet aan de diversiteit van klachten en/of diagnoses waar ik mee te maken heb in steeds wisselende samenstelling en steeds wisselend in ernst.

Zo heb ik soms last (gehad) van depressie, angst of paniek, en kenmerken die bij persoonlijkheidsproblematiek kunnen passen. Ook stressklachten en regelmatige hoofdpijn zijn me niet vreemd.

Natuurlijk heb ik ook kwaliteiten, zoals oog voor detail, en het vermogen om deze details te verbinden aan het grotere geheel. Ook ben ik nauwkeurig en geordend.

Dit hele pallet aan klachten, kenmerken en kwaliteiten beïnvloedt wat ik kan en doe, en speelt daarmee een belangrijke rol in mijn werk als ZZP’er. Het is voortdurend zoeken naar balans tussen wat ik wil, wat ik kan en wat ik langdurig kan.

Lees verder in het artikel ‘Ondernemen vanuit de Wajong‘ (Autisme Magazine, voorjaar 2019).

Interview met mij op AutismeTV: ‘Open zijn over je autisme op je werk‘ (AutismeTV, 2016).

Skip to content