Onduidelijke vermelding BTW bij reizen met OV

Phasellus fermentum in dolor
06/11/2014
WAAAH!
23/03/2017

Onduidelijke vermelding BTW bij reizen met OV

Als (startende) ondernemer doe je je best om je administratie zo goed mogelijk bij te houden. Toch?

Ik in elk geval wel.

Keurig netjes voer ik mijn opbrengsten en kosten in mijn boekhoudpakket in, onder de juiste kostensoort. Reiskosten met het OV gaan dus in de rubriek, je raadt het al, reiskosten (met het OV). Ik gebruik hiervoor het reiskostenoverzicht zoals je dit kunt downloaden via Mijn OV-Chipkaart.

“Dit overzicht voldoet aan de eisen van de Belastingdienst”, valt er te lezen. De Belastingdienst stelt meestal als eis dat op facturen en bonnetjes het BTW % vermeld wordt. Als dat er niet op staat, zal het er dan ook wel niet zijn, denk ik dan. Reizen met het OV is vrijgesteld van BTW, is dus mijn conclusie. En zo voer ik het ook in mijn boekhoudprogramma in.

Maar niets blijkt minder waar.

Weggestopt op de site van OV-Chipkaart, op onder andere de pagina ‘Hoe maak ik een declaratieoverzicht?‘, valt dan toch te lezen dat reizen in het openbaar vervoer valt onder het btw-tarief van 6%.

Ik kwam op die pagina terecht na googlen op ‘BTW reizen met OV’. Meestal gaan mensen pas zoeken op internet, als ze vermoeden dat er iets is waar naar gezocht moet worden. Maar waarom zou je hiernaar op zoek gaan op basis van je OV-chipkaart uitdraai? Als dat overzicht voldoet aan de eisen van de Belastingdienst, zal het toch wel goed zitten?

Blijkbaar staat er een uitzondering in de wet op de omzetbelasting, waardoor het vervoersbewijs geldt als btw-factuur. Dat moet je maar net weten.

De 6% BTW kun je als voorbelasting aftrekken bij de aangifte omzetbelasting.

“Leuk”, denk je nu misschien. Maar is dit werkelijk leuk?

Niet als je je reiskosten in rekening brengt bij je opdrachtgever. Dan wordt het hierdoor alleen maar extra moeilijk. En onduidelijk.

Niet leuk dus.

Comments are closed.