E-mail: info@karinvandenbosch.nl

Publicaties overzicht (publications list)

Citaat 'Het maakt uit in welke fase je zit in je eigen ontwikkeling als ervaringsdeskundige'.
Artikel

Jouw perspectief kan het verschil maken

Nieuwe ontwikkelingen zijn niet mogelijk zonder onderzoek. Als persoon met autisme leef je elkedag met autisme. Door mee te doen aan onderzoek, kun je andere mensen helpen. Je draagt eraan bij dat zorg en onderzoek verbeteren. Ook voor jezelf kan het leuk of leerzaam zijn.

Lees meer
Portretfoto van Jolanda Postma
Portret

Portretten: Werk

Werken is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Vaak ligt het niet aan iemands kwaliteiten en capaciteiten, maar aan randvoorwaarden – zoals drukke collega’s, een overprikkelende werkomgeving, stress door onduidelijkheid – die een functie lastig maken. Vier mensen met autisme vertellen hoe zij zich een weg banen door sollicitaties, werken en alle bijkomende (stressvolle) factoren van de arbeidsmarkt.

Lees meer
Portretfoto van Margot van Schendel
Portret

Portretten: Wonen

Of het nu bij je ouders is terwijl je al lang en breed volwassen bent, op een beschermde woonplek met anderen of in je eigen huis met kinderen: dat je woont op een plek waar je je begrepen, veilig en goed voelt is een belangrijke voorwaarde voor een prettig leven.

Lees meer
Portretfoto van Theo Bakker
Artikel

Bij mensen met autisme is de ‘onderwijsfit’ minder goed

Studenten met autisme verschijnen vaker niet bij tentamens dan studenten zonder autisme. Deze ‘no-show’ blijkt een belangrijke voorspeller voor het studiesucces van studenten met autisme en het eventueel oplopen van studievertraging. Maar uiteindelijk doen studenten met autisme het net zo goed als andere studenten. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Theo Bakker naar studeren met autisme aan de universiteit.

Lees meer
Foto van Dominique van Steijn in het zwembad
Portret

Portretten: Diversiteit

Als je één persoon met autisme hebt ontmoet, dan heb je één persoon met autisme ontmoet… Met andere woorden: een autismediagnose is voor iedereen anders. Ieder mens met autisme is uniek; in hoe autisme invloed heeft op je leven; in wat jou makkelijk of juist moeilijk afgaat en hoe jij en je omgeving ermee omgaan. Die diversiteit binnen het autismespectrum zie je terug in de volgende interviews.

Lees meer
Portretfoto van Morgana Hoornweg
Portret

Portretten: Dromen waarmaken

Soms kan een autismediagnose je in de weg zitten in het leven. Maar soms kan het je ook de kracht en de vindingrijkheid geven om juist je dromen waar te maken. Lees hier hoe vier heel verschillende mensen, met totaal verschillende levens, allemaal in zichzelf uiteindelijk het talent en de kracht hebben gevonden om te doen waar ze gelukkig van worden.

Lees meer
Foto van Janneke Geijsberts
Artikel

Hoe wakker ben jij?

Janneke Geijsberts (42) heeft klassiek autisme en een sensorische informatieverwerkingsstoornis. Ze kreeg haar diagnose toen ze vijf was. Janneke: ‘Naast ernstige prikkelverwerkingsproblemen heb ik ook problemen met mijn alertheid. Daar ben ik als iemand met autisme niet uniek in.’ Via haar website en blog ‘Iksimij’ wil Janneke meer bekendheid geven aan de combinatie van sensorische informatieverwerking, alertheid en autisme.

Lees meer
Als ik nu moest zeggen hoeveel ik van je hou
Recensie

Word ik wel een goede vader?

Peter Verbaanderd (een pseudoniem) schreef een boekje over zijn ervaringen rondom het krijgen van een kind, als dat niet vanzelfsprekend is door psychische klachten. Ik schreef een recensie voor Autisme Magazine, winter 2022.

Lees meer
Foto van Fay Briggeman
Portret

Portretten: Begeleiding

Hoe vind je de begeleiding die echt bij je past en die jij (soms intensief en soms beperkt) nodig hebt om goed te functioneren en je prettig te voelen? Deze vier mensen vertellen over hun zoektocht naar de juiste hulp, en de diversiteit aan vormen die begeleiding kan hebben.

Lees meer
Ga naar de inhoud