E-mail: info@karinvandenbosch.nl

Publicaties overzicht (publications list)

Foto van Janneke Geijsberts
Artikel

Hoe wakker ben jij?

Janneke Geijsberts (42) heeft klassiek autisme en een sensorische informatieverwerkingsstoornis. Ze kreeg haar diagnose toen ze vijf was. Janneke: ‘Naast ernstige prikkelverwerkingsproblemen heb ik ook problemen met mijn alertheid. Daar ben ik als iemand met autisme niet uniek in.’ Via haar website en blog ‘Iksimij’ wil Janneke meer bekendheid geven aan de combinatie van sensorische informatieverwerking, alertheid en autisme.

Lees meer
Als ik nu moest zeggen hoeveel ik van je hou
Recensie

Word ik wel een goede vader?

Peter Verbaanderd (een pseudoniem) schreef een boekje over zijn ervaringen rondom het krijgen van een kind, als dat niet vanzelfsprekend is door psychische klachten. Ik schreef een recensie voor Autisme Magazine, winter 2022.

Lees meer
Foto van Fay Briggeman
Portret

Portretten: Begeleiding

Hoe vind je de begeleiding die echt bij je past en die jij (soms intensief en soms beperkt) nodig hebt om goed te functioneren en je prettig te voelen? Deze vier mensen vertellen over hun zoektocht naar de juiste hulp, en de diversiteit aan vormen die begeleiding kan hebben.

Lees meer
Portret van Hans Swaep
Portret

Portretten: Stress

De één krijgt stress van veranderingen, de ander van sociale situaties. Wat voor iemand zonder autisme een onbetekenende activiteit is – boodschappen doen, koffie drinken met een vriend, het huis schoonmaken – kan voor iemand mét autisme een bron van enorme stress zijn. Vier mensen vertellen over hun stress-triggers en hoe zij daarmee omgaan.

Lees meer
Portret van Marja Boxhoorn
Artikel

Last van stress? Er is meer mogelijk dan je denkt!

In het boek ‘Meer rust en minder stress bij autisme’ legt auteur Marja Boxhoorn in zeven praktische stappen uit waar stress vandaan komt, hoe je stress-signalen kunt herkennen en wat je zelf kunt doen om beter met stress om te gaan. Ook bevat het boek praktische oefeningen en opdrachten, waarmee iemand met autisme zelf, of samen met een begeleider, mee aan de slag kan.

Lees meer
Portret van Martine Meijers
Artikel

Hoe niet-sprekende mensen met autisme worden onderschat

Als een kind met autisme niet praat, wordt al snel gedacht aan een verstandelijke beperking. Op basis van een intelligentietest en/of gedrag wordt een verstandelijke beperking vastgesteld of sterk vermoed, en vervolgens lijkt dit steeds bevestigd te worden. Maar hoe kun je laten weten wat je snapt, als je dit niet kunt communiceren? Immers, niet kunnen spreken betekent niet dat je niets te zeggen hebt.

Lees meer
Portret van Ellen Toonen
Portret

Portretten: Diagnoses

Sommigen krijgen de diagnose als kind, maar weten daar op dat moment zelf niets van. Anderen krijgen de diagnose pas ver in hun volwassenheid, soms na allerlei omzwervingen in de ggz en na verschillende foutieve diagnoses. Wat voor impact heeft het krijgen van de diagnose autisme, vroeg of laat, op je leven? Vier mensen vertellen over hun ervaringen.

Lees meer
Voorkant 'Niet nader de verklaren'
Recensie

Componist met woorden

Maurits Sterkenburg publiceerde in 2021 de dichtbundel ‘Niet nader te verklaren’ (in eigen beheer). Voor Autisme Magazine, voorjaar 2022, schreef ik een recensie.

Lees meer
Portret van Kristien Hens
Artikel

Autisme heeft veel verschillende betekenissen

Bio-ethicus en onderzoeker Kristien Hens publiceerde in 2021 het boek ‘Towards an ethics of autism. A philosophical exploration’. Karin van den Bosch sprak met haar over haar boek. Kristien: ‘Autisme is geen aandoening zoals alle anderen. Als je aan verschillende mensen vraagt wat autisme is, dan krijg je verschillende antwoorden. In mijn boek stel ik voor om dynamischer over autisme te gaan denken.’

Lees meer
Ga naar de inhoud