E-mail: info@karinvandenbosch.nl

PUBLICATIE
PGB-droom
Auteur(s):

Karin van den Bosch

Soort:
Column
Gepubliceerd in:

Engagement met Autisme, 2006, 2, 16

Datum:
April 2006
Share

Geweldige uitvinding, zo’n persoonsgebonden budget (PGB). Niet dat ik er één heb. Ik heb het zo al druk genoeg, ook zonder het hele administratieve- en indicatiecircus dat bij een PGB-aanvraag komt kijken. Maar goed, stel even dat die hobbel genomen is. Dat ik dus werkgever wordt om via een PGB mijn hulp te betalen. Dan komt de volgende hobbel: wat zou diegene moeten gaan doen? Ik zou wel een PGB voor huishoudelijke hulp willen.

Ik droom al over die mannelijke hulp. Hij moet natuurlijk handig zijn, al is een mooi uiterlijk meegenomen. Hij speelt mijn tuin om en legt het terras aan. Hij slaat een spijker in de muur, terwijl ik op de aan-knop van de wasmachine druk. Hij plakt de lekke band van mijn fiets. Hij timmert een kast in elkaar.

Huishouder versus huishoudster

Helaas zijn de bedenkers van de PGB-indicatie schijnbaar allemaal mannen. Je kunt wel een indicatie krijgen voor huishoudelijke hulp, maar zo’n huishoudster (altijd een vrouw) komt bij iemand (meestal een man) om daar de traditioneel vrouwelijke taken over te nemen. Huishoudelijke hulp betekent: schoonmaken, afwassen, wassen. Jawel: de druk op de knop van de wasmachine. Huishoudelijke hulp betekent niet: iemand die zware dingen voor je tilt. Iemand die je kast in elkaar timmert of in de tuin werkt. Iemand die klusjes doet.

Of is het gewoon moeilijker om zelf de was te doen dan om zelf een spijker in de muur te slaan? (Knop indrukken versus op een k(n)op slaan).

Betekent dit een herwaardering van de traditioneel vrouwelijke taken? Het huis poetsen is uiteindelijk veel belangrijker dan het bijhouden van reparaties en klussen?

Of is het PGB-systeem gewoon een ‘mannensysteem’, door mannen overheerst en vanuit mannelijk perspectief opgezet? Is het makkelijker voor te stellen dat een man behoefte heeft aan een huishoudster, dan een vrouw aan een huishouder?

Ik ben zelf erg goed in de was doen. Ook schoonmaken, eten koken, afwassen, strijken is allemaal geen punt. Geen PGB-indicatie dus. Maar ik droom van een hulp in de huishouding die me helpt bij waar ik zelf minder goed in ben: de traditioneel mannelijke taken zoals klussen en reparaties. Betaald vanuit een PGB….

P.S. Een huishouder willen betekent niet dat ik tussen de regels door een relatie bedoel. Al is dat ook een man in huis. Een man die een huishoudster zoekt als poetshulp, vraagt toch ook niet om seks?

 

Verschenen in Engagement met Autisme, jaargang 33, nr. 2, april 2006, p. 16.

Naar de inhoud springen