E-mail: info@karinvandenbosch.nl

PUBLICATIE
Portretten: Vrouwen met autisme
Auteur(s):

Karin van den Bosch

Soort:
Portret
Gepubliceerd in:

Autisme Magazine, 2021, 1: 12-15

Datum:
Maart 2021
Share
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Veel vrouwen krijgen relatief laat een diagnose omdat autisme zich bij hen anders kan uiten dan bij mannen. Hoe is het om autisme te hebben als je een vrouw bent? En hebben ook de jongere generaties nog steeds te kampen met onbegrip? Vier vrouwen van verschillende leeftijden vertellen over hun ervaringen.

Download de .pdf voor de volledige portretten.

Jacqueline Erkemeij-Lochtenbergh (42) kreeg in 2013 de diagnose autisme. Ze is getrouwd met een vrouw met autisme en ADHD en vormt samen met haar en haar vier kinderen een gezin. Hun dochter (16) heeft ook autisme. Daarnaast zijn er drie jongens, van wie één met autisme en ADHD (14), een zoon met autisme en vermoedens van ADHD (10) en een zoon met ‘niks’ (12). Ze wonen in ’s-Gravenzande. Jacqueline werkt parttime als ervaringsdeskundige, Autisme Ambassadeur en regisseur van de Webinar studio bij stichting Klimkoord.

*

Alieke de Boer uit Emmeloord is twintig jaar. Op haar veertiende kreeg ze de diagnose PDD-NOS met angstklachten. De angst was zo sterk dat ze uitviel van school. Nu volgt ze succesvol de mbo-4-opleiding Manager Retail via een BBL-traject, waarbij ze één dag in de week naar school gaat en drie dagen per week werkt bij een Welkoop-winkel. Deze zomer verscheen haar debuutroman Autist! – Gepest worden omdat je anders bent, bij uitgeverij Boekscout.

*

Angela van Boxtel is 35 jaar. Ze heeft klassiek autisme met een disharmonisch profiel. Samen met haar cavia’s Pien en Paula woont ze begeleid zelfstandig in Twello bij De Passerel. Angela werkt twee dagen per week bij Brownies & Downies Deventer. Daarnaast schrijft ze blogs voor de website van de NVA: autisme.nl

*

Annemiek Koster (73) werd rond haar 60e gediagnosticeerd met autisme. Ze woont samen met haar kat Baloe in Dalen, een dorpje in Zuid-Oost Drenthe. Annemiek houdt van tennissen, bridgen en tuinieren. Daarnaast is Annemiek al jaren actief als vrijwilliger op het gebied van autisme voor diverse organisaties, waaronder de NVA. Meer over Annemiek is te lezen op haar website mikkiko.nl

 

Attachments

Skip to content