E-mail: info@karinvandenbosch.nl

PUBLICATIE
Word ik wel een goede vader?

Recensie van ‘Als ik nu moest zeggen hoeveel ik van je hou…..’ door Peter Verbaanderd

Auteur(s):

Karin van den Bosch

Soort:
Recensie
Gepubliceerd in:

Autisme Magazine, 2022, 4, 52

Datum:
Winter 2022
Share

Peter Verbaanderd (een pseudoniem) schreef een boekje over zijn ervaringen rondom het krijgen van een kind, als dat niet vanzelfsprekend is door psychische klachten.

Sinds 2004 heeft Peter last van psychoses en angstaanvallen. Zijn behandelaar adviseert hem en zijn vrouw om geen kinderen te krijgen. Peters vrouw Lotte heeft echter een sterke kinderwens. ‘Als hier wordt besloten dat Peter geen kinderen mag, is de relatie over.’ Peter kiest voor zijn vrouw, en op 3 maart 2007 wordt dochter Iris geboren. In 2008 krijgt Peter de diagnose autisme.
Peter beschrijft in de vorm van gedichten en korte verhalen de gebeurtenissen, gevoelens en gedachten in deze belangrijke periode in zijn leven, vanaf het eerste besluit om kinderen te nemen tegen het advies van de behandelaar in, tot de eerste maanden na de geboorte van Iris. Hij deelt zijn angsten en onzekerheden: zal de zwangerschap wel goed gaan? Wordt hij wel een goede
vader? Zal het kind wel van hem gaan houden?

Waarschijnlijk is Peter niet de enige persoon met een psychiatrische diagnose, die van hulpverleners te horen krijgt: ‘Kinderen, doe maar niet’. In plaats van: ‘Wat leuk dat je dat overweegt. Hoe kunnen we je helpen?’ Peter en zijn vrouw hadden het lef om door te zetten en hun eigen gevoel te volgen. Hun verhaal kan anderen inspireren en laat zien wat er wél mogelijk is.

Ga naar de inhoud