E-mail: info@karinvandenbosch.nl

PORTFOLIO
Publicaties
Wetenschappelijke en niet-wetenschappelijke publicaties
  • Soort publicatie

  • Reset
Artikel

Coming-Aut

16/07/2016
Queer lifestyle magazine Winq publiceerde in de editie van juli 2016 een artikel over homoseksuele en transgender mannen met autisme. Ook was er aandacht voor AutiRoze, de COC-werkgroep voor LHBTI-ers met autisme. Ivan Henczyk en Armando Branco bedachten het concept. Ik schreef de inleidende tekst.
Artikel

Voor en door mensen met autisme

05/06/2016
In Nederland zijn stichting Autsider en vereniging PAS-Nederland in 2001 ontstaan als initiatief van een groep volwassenen met autisme, onder wie de schrijfster van dit artikel. Met name PAS-Nederland ontwikkelde zich tot een echte zelforganisatie. Maar wat is een zelforganisatie precies? En welke zijn er nu op het gebied van autisme in Nederland?
Artikel

Praten mét mensen met autisme

01/06/2016
Werkgevers en mensen met autisme moeten met elkaar in contact komen. Dat is de overtuiging van Willem van Spaendonck, kwartiermaker Autisme en Werk en initiatiefnemer van het symposium Autisme en Werk dat op 16 maart 2016 werd gehouden in Eindhoven. Van Spaendonck: “Dit soort bijeenkomsten worden helaas zelden georganiseerd, terwijl het zo belangrijk is.”
Artikel

Communiceren via kunst

01/02/2016
Van 18 november 2015 t/m 24 januari 2016 is in het Radboud universitair medisch centrum te Nijmegen de tentoonstelling ‘Creativiteit brengt je overal!’ gehouden, een initiatief van de webcommunity Zorgnet ADHD en ASS bij Volwassenen van de afdeling psychiatrie van het Radboudumc. Achterliggende gedachte is dat het niet alleen gaat om de beperkingen die volwassenen met ASS of ADHD ondervinden, maar dat het ook belangrijk is om aandacht te besteden aan hun vaardigheden en talenten.
Interview

Betekenis en gebruik van het woord ‘autisme’ in onze cultuur

05/09/2015
Hannah Ebben: "Als student cultuurwetenschappen bestudeer ik cultuuruitingen met het woord 'autisme' erin, en niet autisme 'an sich'. Voorbeelden van deze cultuuruitingen zijn films en boeken over autisme, maar ook media of politici die de term autisme gebruiken. De term 'autisme' wordt in onze cultuur gebruikt om afwijkingen of eigenaardigheden van mensen aan te duiden. Het is dus geen neutrale term."
Artikel

Hoop en perspectief

05/09/2015
Herstel en herstelondersteunende zorg zijn begrippen die langzamerhand een vaste plek hebben verworven in de GGZ. Steeds meer cliënten, hulpverleners en organisaties hebben er op zijn minst van gehoord, en geven er betekenis en invulling aan. Maar kun je er ook iets mee in de hulp aan mensen met autisme? Bestaat er zoiets als herstelondersteunende autismezorg? Wel volgens het autismeteam van Lister te Nieuwegein.
Boekhoofdstuk

Autisme vanuit sociaal-constructivistisch perspectief

15/01/2015
Wat is een psychiatrische diagnose eigenlijk?’ en de vraag die daarmee samenhangt: ‘Wat betekent een psychiatrische diagnose voor jou?’ Voor de manier waarop je naar jezelf kijkt. Hoe je over jezelf denkt en spreekt. Dit zijn vragen naar de aard en betekenis van, en in ruimere zin visie op, een ass-diagnose. Dergelijke vragen komen aan bod in mijn hoofdstuk in het Interdisciplinair basisboek Autisme.
Recensie

Recensie: All cats have Asperger syndrome

01/02/2007
Mensen met Asperger zijn net katten. Deze vergelijking maakt Kathy Hoopman in het boekje ‘All cats have Asperger syndrome’. Lees de korte recensie die ik schreef over dit boekje.
Column of blog

Aapjes kijken

01/10/2006
Ervaringsdeskundigen worden steeds vaker gevraagd om te komen vertellen hoe ‘het’ is: leven met autisme. Elke zichzelf respecterende congresorganisatie zorgt dat er ook een parallelsessie in het programma is opgenomen, waarin je een autist in levende lijven kunt zien. Politieke correctheid ten top: hét cliëntenperspectief is vertegenwoordigd, wanneer iemand 1:00 uur lang zijn of haar levensloop aan het publiek verteld.
Column of blog

PGB-droom

01/04/2006
Geweldige uitvinding, zo’n persoonsgebonden budget (PGB). Niet dat ik er één heb. Ik heb het zo al druk genoeg, ook zonder het hele administratieve- en indicatiecircus dat bij een PGB-aanvraag komt kijken. Maar goed, stel even dat die hobbel genomen is. Dat ik dus werkgever wordt om via een PGB mijn hulp te betalen. Dan komt de volgende hobbel: wat zou diegene moeten gaan doen? Ik zou wel een PGB voor huishoudelijke hulp willen.
Boekhoofdstuk

Beeldvorming over seksualiteit

27/01/2005
Artikel horend bij mijn bijdrage voor het congres 'Autisme en seksualiteit' van 27 januari 2005 te Rotterdam.
Column of blog

Andere tijd, andere plaats

01/12/2004
“Iemand met ASS had beter vroeger kunnen leven dan nu”, hoor ik wel eens zeggen. Vroeger, laten we zeggen 50 tot 100 jaar geleden, was de wereld nog overzichtelijk. Je levensloop stond al vanaf je geboorte vast: blijven wonen in het dorp waarin je geboren bent, trouwen met het meisje of de jongen van een paar straten verderop en geen keuzeproblemen als het om werk gaat. Je werd gewoon boer of boerin, of je ging op een kantoor werken.
Skip to content