E-mail: info@karinvandenbosch.nl

Portretten: Werk

Portretfoto van Jolanda Postma

Werken is niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid. Vaak ligt het niet aan iemands kwaliteiten en capaciteiten, maar aan randvoorwaarden – zoals drukke collega’s, een overprikkelende werkomgeving, stress door onduidelijkheid – die een functie lastig maken. Vier mensen met autisme vertellen hoe zij zich een weg banen door sollicitaties, werken en alle bijkomende (stressvolle) factoren van de arbeidsmarkt.

Portretten: Wonen

Portretfoto van Margot van Schendel

Of het nu bij je ouders is terwijl je al lang en breed volwassen bent, op een beschermde woonplek met anderen of in je eigen huis met kinderen: dat je woont op een plek waar je je begrepen, veilig en goed voelt is een belangrijke voorwaarde voor een prettig leven.

Portretten: Diversiteit

Foto van Dominique van Steijn in het zwembad

Als je één persoon met autisme hebt ontmoet, dan heb je één persoon met autisme ontmoet… Met andere woorden: een autismediagnose is voor iedereen anders. Ieder mens met autisme is uniek; in hoe autisme invloed heeft op je leven; in wat jou makkelijk of juist moeilijk afgaat en hoe jij en je omgeving ermee omgaan. Die diversiteit binnen het autismespectrum zie je terug in de volgende interviews.

Portretten: Dromen waarmaken

Portretfoto van Morgana Hoornweg

Soms kan een autismediagnose je in de weg zitten in het leven. Maar soms kan het je ook de kracht en de vindingrijkheid geven om juist je dromen waar te maken. Lees hier hoe vier heel verschillende mensen, met totaal verschillende levens, allemaal in zichzelf uiteindelijk het talent en de kracht hebben gevonden om te doen waar ze gelukkig van worden.

Portretten: Begeleiding

Foto van Fay Briggeman

Hoe vind je de begeleiding die echt bij je past en die jij (soms intensief en soms beperkt) nodig hebt om goed te functioneren en je prettig te voelen? Deze vier mensen vertellen over hun zoektocht naar de juiste hulp, en de diversiteit aan vormen die begeleiding kan hebben.

Portretten: Stress

Portret van Hans Swaep

De één krijgt stress van veranderingen, de ander van sociale situaties. Wat voor iemand zonder autisme een onbetekenende activiteit is – boodschappen doen, koffie drinken met een vriend, het huis schoonmaken – kan voor iemand mét autisme een bron van enorme stress zijn. Vier mensen vertellen over hun stress-triggers en hoe zij daarmee omgaan.

Portretten: Diagnoses

Portret van Ellen Toonen

Sommigen krijgen de diagnose als kind, maar weten daar op dat moment zelf niets van. Anderen krijgen de diagnose pas ver in hun volwassenheid, soms na allerlei omzwervingen in de ggz en na verschillende foutieve diagnoses. Wat voor impact heeft het krijgen van de diagnose autisme, vroeg of laat, op je leven? Vier mensen vertellen over hun ervaringen.

Portretten: Grenzen & grenzeloosheid

Waar ligt jouw grens? Hoe ver ga je in jouw interesses, in je bezigheden, in jouw passies? En waarin ben je grenzeloos? Vier mensen met autisme vertellen over hun eigen grenzen, grenzen die worden opgelegd en momenten waarop ze misschien een grens overgaan.

Portretten: Onderwijs en ontwikkeling

Je thuis voelen op school, in een klas, in het onderwijssysteem, is niet voor iedereen met autisme vanzelfsprekend. Vier mensen met autisme vertellen over hun ervaringen met onderwijs en hoe zij zich door de jaren heen hebben ontwikkeld.

Ik maak, dus ik ben

Foto van Roland Angenent en Sandra Krekel

Voor Autisme Magazine, zomer 2021, interviewde ik Roland Angenent. Roland is een uitvinder, een maker. Maken is ook een vorm van communiceren. Naast communiceren, vervult maken nog meer functies in zijn leven. Een portret van deze veelzijdige man.

Ga naar de inhoud